- De Franse premier Michel Barnier heeft deze week een pakket van bezuinigingen en belastingverhogingen aangekondigd.
- Doel is de Franse overheidsfinanciën te verbeteren, maar intussen dreigt een afwaardering van de kredietstatus van Frankrijk.
- De marktrente voor de Franse staatsschuld is inmiddels hoger dan die van Portugal en Spanje.
- Lees ook: Het wijnjaar 2024 pakt voor Frankrijk bijzonder slecht uit: regenval en ziekten schaden druiven
De Franse overheidsfinanciën vertonen al een tijdje een zorgelijke ontwikkeling met een torenhoge staatsschuld én een hoog begrotingstekort.
Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.
Dit kan gevolgen hebben voor de rente die Frankrijk moet betalen op staatsleningen. Als de kredietwaardigheid van een land lager is, en de kans op betalingsproblemen dus hoger wordt ingeschat, vertaalt dat zich doorgaans in hogere rentes op de staatsschuld. Beleggers willen dan immers compensatie voor de extra risico’s die ze lopen.
De rente op de 10-jarige Franse staatslening noteert momenteel iets boven de 3 procent op de kapitaalmarkt. Op zich is dat niet extreem, maar het verschil met bijvoorbeeld de Duitse 10-jaars rente is wel relatief groot, want die rente ligt ruim 0,7 procentpunt lager op 2,27 procent.
Opmerkelijk is vooral dat de Franse 10-jaars rente inmiddels hoger is dan die van Portugal (2,77 procent) en ook een fractie hoger dan de Spaanse 10-jaars rente.
Donderdag presenteerde de Franse premier Michel Barnier een pakket maatregelen om de overheidsfinanciën te versterken. Daarbij moeten bezuinigingen en belastingverhogingen voor grote bedrijven en rijke mensen 60 miljard euro opleveren.
De regering streeft ernaar het begrotingstekort in 2025 terug te brengen tot 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van een verwachte 6,1 procent dit jaar. Daarmee blijft het begrotingstekort dus nog wel ruim boven de 3 procentnorm van Brussel.
Frankrijk kan met begrotingstekort en staatsschuld niet voldoen aan Europese normen
Volgens Fitch valt het tekort in 2025 en 2026 echter hoger uit dan 5 procent en wordt niet verwacht dat Frankrijk in 2029 kan voldoen aan de Europese norm van maximaal 3 procent. Ook denkt Fitch dat de staatsschuld in 2028 stijgt naar 118,5 procent van het nationaal inkomen, veel hoger dan het maximum van 60 procent dat door de Europese Unie wordt gehanteerd.
In de onderstaande tabel is te zien dat Frankrijk nu al tot de top 3 van landen in de eurozone behoort met de hoogste staatsschuld, afgezet tegen de omvang van de economie.
Fitch wijst verder ook op het verdeelde politieke landschap in Frankrijk als risico voor de begroting. De regering van Barnier heeft namelijk een minderheid in het parlement. Er is in het parlement al veel kritiek gekomen op de plannen van Barnier.